Talomuseo


Pätärin talomuseo on tyypillinen 1800-luvun lopun suomalainen maalaistalo. Pätärin rakensivat nykyiselle paikalleen Antti ja Valpuri Pätäri. Perheeseen kuului viisi lasta. Kaikki neljä poikaa olivat naimattomia ja tyttären ainoa poika kaatui jatkosodassa vuonna 1943. Talon viimeinen isäntä Matti Pätäri kuoli siis ilman perillisiä vuonna 1976, jolloin talo pihapiireineen siirtyi valtiolle. Vuodesta 1978 talo on ollut Ylämaan kunnan omistuksessa.

Näyttelyt:
Kaikki museoesineet Pätärin talomuseossa ovat talon alkuperäistä ja taloon kuuluvaa esineistöä, vain lääkekaappi ja esittelyvitriinit on tuotu muualta. Maalaistalon jokapäiväisessä elämisessä käytetty esineistö ja työkalut 1800-luvulta lähtien ovat yhtenäisenä kokoelmana nähtävissä. Monet sellaiset työvälineet, jotka ovat maataloista yleisesti hävinneet, ovat yhä runsaasti edustettuina tässä museossa. Museo on avattu vuonna 1980.    

Museon pihapiirissä on kaikkiaan viisi aittaa. Näistä suutarinaitassa on nähtävissä suutarin työvälineitä, kuten vanhoja lestejä. Vilja-aitta on peräisin 1600-luvulta. Näiden lisäksi on mahdollista tutustua maito-, liha- ja vaateaittaan. Pihapiirissä on vielä sauna, riihi, puukatos eli liiteri sekä 1950-luvun navetta.Navettaan on sijoitettuna Ylämaan kotiseutumuseo. Nämä museon esineet ovat Ylämaan alueelta kerättyjä. Kotiseutumuseo on avattu vuonna 1983. Näyttelytiloja on kaksi. Kotiseutumuseon isomman näyttelytilan kokoelmat kattavat maanviljelykseen, pellavan käsittelyyn ja maitotalouteen kuuluvia esineitä. Erilaisia käsitöitä on myös näytteillä. Pienemmässä näyttelytilassa on kalastukseen ja metsästykseen liittyvää esineistöä.

Vuonna 2014 salama iski Pätärin talomuseoon vakavin seurauksin. Tulipalolta                                                           säästyttiin, mutta hävitys oli suuri. Lappeenrannan kaupunki korjasi rakennukset edeltävään kuntoon. 2019v         kaupunki lahjoitti rakennukset ja vuokrasi maapohjan Ylämaan Kotiseutuyhdistykselle joka on aloittanut Pätärin
kunnostuksen ja ylläpidon

Pätärin talomuseo!
Kesällä 2021 auki heinäkuun viikonloppuina klo 10-15. Museo on auki ryhmille myös tilauksesta.
Tiedustelut: 0400 799481.


Pätärin talomuseolla kuvattiin 2010-2011 Hiljaisuus elokuvasta suurin osa.
Hiljaisuus elokuva.
Elokuvasta.

Kotiseutuyhdistys